Glucoza – energia creierului

Glucoza – energia creierului

Deşi creierul reprezintă doar 2% din greutatea corporală, el primeşte 15% din cantitatea totală de sânge din organism, 20% din cantitatea totală de oxigen si 25% din glucoza necesară întregului organism. La 57 ml/100 g-min, creierul extrage aproximativ 50% din oxigen şi 10% din glucoza din sânge. Glucoza este reprezentată de compusul organic care aparţine clasei zaharidelor, ce alimentează furnalele din mitocondriile menite să îi ofere creierului energie. Dat fiind faptul că neuronii nu pot stoca glucoza, aceştia depind de fluxul sanguin, în vederea asigurării unei aprovizionări constante de energie. Glucoza este, în mod natural, obţinută din carbohidraţi.

Fiindcă activitatea mentală necesită multă energie, este necesară adoptarea unei diete zilnice bogate în carbohidraţi. Un neuron consumă de două ori mai multă energie decât o celulă obişnuită, întrucât se află într-o permanentă stare metabolică. Neuronii nu se odihnesc nici măcar în timpul somnului, ci repară şi reconstruiesc structurile componente. Aşa se explică faptul că, dimineaţa, putem găsi rezolvarea sau soluţia unei situaţii care ne-a dat bătăi de cap în ziua anterioară. Pe baza informaţiilor acumulate pe parcursul unei zile, se creează noi legături neuronale, iar cunoştinţele se solidifică.

Te-ai întrebat vreodată de ce atunci când rezolvi o problemă la matematică sau depui un efort intelectual consistent oboseşti mult mai repede decât atunci când pur şi simplu priveşti un film sau citeşti o carte? Răspunsul este simplu: în momentul în care eşti foarte concentrat, nivelul de glucoză este preluat de către o parte a creierului, asociată cu memoria şi învăţarea, pentru a putea să facă faţă activităţilor la care îl supui. Astfel, se poate susţine cu vehemenţă că glucoza este absolut vitală pentru funcţionarea optimă a creierului.

Profesorul Paul E. Gold a realizat câteva cercetări în acest sens, ce au avut în prim-plan experimente realizate pe şobolani, în vedere identificării gradului de importanţă al glucozei pentru creier. Rezultatele obţinute au indicat faptul că cel mai crescut nivel de glucoză este stocat în hipocampus, o regiune a creierului necesară pentru învăţare şi memorare. Nivelul însă scade odată cu înaintarea în vârstă a organismului. Mai mult, se pare că lipsa glucozei nu afectează doar cele două procese esenţiale – memorarea şi învăţarea – ci împiedică şi sinteza acetilcolinei, unul dintre neurotransmiţătorii cheie ai creierului.

Totuşi, ce e prea mult strică. Deşi am putea spune că, fiind atât de necesară glucoza, e ideal să consumăm cât mai multe produse bogate în zaharuri, în realitate, lucrurile nu stau chiar aşa. O gustare bogată în glucoză ridică nivelul de zaharuri în sânge, însă numai pentru o scurtă durată, pentru că intervine pancreasul, care începe să secrete insulină. Aceasta din urmă provoacă celulele din corp să depoziteze glucoza, pentru a o folosi mai târziu. Mecanismul de reglare este unul esenţial, însă, la scurt timp, glucoza se va sfârşi, iar creierul va rămâne fără „combustibilul” necesar. Neuronii, neputând stoca glucoza precum o celulă normală, vor intra într-o criză de energie. Câteva ore mai târziu, vei începe să te simţi slăbit, confuz, nervos şi lipsit de energie. De asemenea, abilitatea de concentrare va avea de suferit.

Motiv pentru care, este absolut esenţial să adoptăm o dietă cât mai echilibrată şi un stil de viaţă cât mai sănătos, în funcţie de ceea ce ştim că are nevoie organismul nostru şi nu mai mult. Pentru a reuşi acest lucru, noi îţi recomdăm consumul de QUERCITINA, un supliment alimentar care reduce excesul de țesut adipos și de substanțe produse de acesta și este implicat în metabolizarea glucozei, lipidelor, menținând un comportament alimentar și hormonal ponderat, pentru o viață lungă și sănătoasă. La aceste  beneficii se adaugă faptul că elementele din capsulele de Quercetină ajută la creșterea capacității de adaptare la stres, prin menținerea nivelul normal de serotonină și dopamină la nivel cerebral, crescând astfel și performanța în timpul exercițiilor fizice.

Mai mult, produsul are rolul de a menţine permeabilitatea şi de a îmbunătăţi funcția de barieră a intestinului, reducând astfel secreția în exces de acid gastric, modulând totodată acțiunea anumitor enzime implicate în procesele negative de la nivelul pancreasului, prostatei, articulațiilor și creierului.

În plus, prin utilizarea capsulelor de Quercetină, se vor reduce alergiile, precum: nasul înfundat, ochii înlăcrimați, strănutul, respirația dificilă, înroșirea pielii, urticaria, edemele, intoleranțele alimentare declanșate de polen, praf, păr de animale sau produse chimice.

Distribuie aceasta postare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *