Importanţa chefirului pentru persoanele în vârstă
În Munţii Caucaz, circulă o legendă veche care spune că demult, profetul Mahomed a dăruit triburilor de păstori din zonă „grânele de chefir” şi i-a învăţat cum să le folosească ca să obţină o băutură cu proprietăţi deosebite, pe care aceştia au numit-o „băutura profetului Mahomed”. Acum, acele „grâne de chefir” sunt cunoscute la noi sub numele de „ciuperca de chefir”.
Populaţia din acea zonă prepara chefirul adăugând „grânele de chefir” în laptele de capră sau de vacă, pe care îl lăsa la fermentat câteva zile, în interiorul unor genţi din piele de capră.Ceea ce rezulta era o băutură răcoritoare făcută din lapte proaspăt, având o textură cremoasă, un gust acrişor şi care aducea multe beneficii pentru sănătate. Se ştie că locuitorii din Caucaz consumă mari cantităţi de chefir şi sunt cunoscuţi, de asemenea, pentru longevitatea şi vitalitatea lor, care nu de puţine orise măsoară în 100 de ani de viaţă şi peste.
Legenda mai spune că Mahomed a interzis populaţiei triburilor caucaziene să dea mai departe această ciupercă şi secretul preparării chefirului,pentru a nu-şi pierde proprietăţile magice. Astfel, timp de secole, secretul a fost păstrat cu sfinţenie din generaţie în generaţie până când, pe la începutul anilor 1900, o tânără frumoasă, pe nume Irina Sakharova, reuşeşte să convingă cu farmecele ei un tânăr prinţ din munţii Caucazului să îi dea o cantitate mică din această ciupercă şi să îi dezvăluie modul de preparare al chefirului.
În acest fel, ciuperca de chefir ajunge în Moscova, unde este utilizată în scopuri medicinale, într-un sanatoriu pentru tratarea bolilor de plămâni şi apoi, încetul cu încetul, devine cunoscută în întreaga lume.
Ciuperca de chefir este, de fapt, un organism viu, în care trăiesc într-o simbioză perfectă mai bine de 30 microorganisme, având forma unor mici bobiţe de grâu prinse într-o structură complexă, care arată ca o bucăţică de conopidă.
Această microfloră cuprinde bacterii şi ciuperci (drojdii) care s-au dovedit a fi extrem benefice pentru sistemul digestiv. Ea „sparge” laptele în substanţe simple şi îl transformă în lapte fermentat, dezvoltându-se ulterior şi generând în continuare noi structuri. Rezultatul final este o băutură cremoasă, răcoritoare, cu un gust uşor acru, plină de bacterii prietenoase cu sistemul digestiv, care contribuie la dezvoltarea şi stabilizarea florei microbiene din intestine.
Chefirul conţine calciu şi proteine într-o formă uşor asimilabile, care sunt de ajutor pentru sănătatea oaselor, a dinţilor şi a gingiilor. Mai conţine minerale şi aminoacizi esenţiali pentru organism, ajutândul-l să se menţină sănătos, chiar şi la o vârstă foarte înaintată.
Dintre aceştia, amintim triptofanul, unul dintre aminoacizii esenţiali pentru buna funcţionare a creierului, care, printre altele, este cunoscut pentru efectul său relaxant asupra sistemului nervos, atenuând migrenele, participând la producerea serotoninei, fiind considerat totodată un antidepresiv natural. În plus, ajută la producerea naturală a lecitinei, la regularizarea bătăilor inimii, la funcţionarea normală a rinichilor etc.
Dat fiind faptul că, odată cu trecerea anilor, organismul vârstnicilor devine tot mai slăbit, chefirul s-a dovedit a fi „un tratament minune” , recomandat cu precădere persoanelor trecute de perioada tinereţii.
Col-Kefir 3xBiotics este un supliment alimentar compus din colostru fermentat în chefir, cu rol în consolidarea imunității organismului, îmbunătățirea digestiei, ameliorarea tranzitului intestinal, detoxifierea organismului, accelerarea metabolismului și recuperarea musculară după efortul fizic intens. Prin aportul său de bacterii și drojdii, ajută la menținerea unei flore microbiene intestinale normale, cu multiple efecte benefice fizice si mentale, menținând vitalitatea și susținând echilibrul întregului organism. Are şi proprietăți de stimulare a factorilor imunitari, care pot recunoaște și distruge viruși, bacterii, paraziți, ciuperci.
Lasă un răspuns