Importanţa testării Covid a angajaţilor dintr-o companie
În aceste vremuri tulburi, în care gradul de răspândire a noului Coronavirus este într-o continuă creştere, angajaţiilor dintr-o companie trebuie să le fie pus la dispoziție posibilitatea testărilor periodice, în vederea identificării măsurii în care virusul afectează activitatea instituţiei.
Chiar şi în contextul campaniei de vaccinare, testarea rămâne esenţială, pentru virusul ca să nu se răspândească, pe cât posibil, iar persoanele infectate să nu îi pună şi pe colegii lor în pericol.
În prezent, există două categorii de teste de laborator, fiecare dintre ele având un scop precis: Real Time PCR pentru diagnosticul infecţiei COVID-19 şi testele serologice pentru depistarea anticorpilor pe care organismul îi produce în urma contactului cu virusul. Testul Real Time PCR, considerat standardul de aur în diagnosticul COVID-19, are rolul de a identifica direct prezenţa virusului în tractul respirator, deci de a confirma sau infirma o infecţie acută, prin punerea în evidenţă a prezenţei ARN-ului viral la nivelul nazofaringelui.
Totuşi, de curând, au fost scoase pe piaţă 2 variante de teste mai ieftine şi foarte uşor de utilizat, care le permite angajatorilor să testeze întreaga echipă, periodic, fără a investi peste măsură. Este vorba despre Geneda W Covid şi Test BioCredit Covid, ambele la fel de precise şi eficiente, care oferă rezultatul în doar câteva minute. Presupun o imunotestare cromatografică rapidă în vederea detectării calitative a antigenului SARS-CoV-2 în nanofaringele uman şi sunt concepute ca instrumente de mare ajutor în diagnosticul timpuriu al infecţiei cu SARS-CoV-2.
Dat fiind faptul că unii pacienţi pot fi asimptomatici, răspândind însă virusul persoanelor cu care intră în contact, este absolut esenţial că angajaţii companiilor mari, medii şi mici să fie testaţi regulat, astfel încât să se ia măsurile necesare din timp, în cazul în care unul dintre ei este depistat pozitiv.
Pe lângă efectutarea testelor de rutină, ce au în prim plan preîntâmpinarea infectării cu virusul în rândul întregului personal şi instalarea unei situaţii de criză, în anumite situaţii, se impune obligativitatea testării angajaţilor.
Iată care sunt acestea:
- Atunci când prezintă simptomagologie respiratorie. În acest caz, angajatul trebuie să se izoleze la domiciliu până la primirea rezultatului pentru a limita răspândirea virusului printre colegi. Dacă rezultatul testului este pozitiv, persoana trebuie să ia legătura cu medicul de familie şi/sau cu medicul curant pentru a fi ţinut sub monitorizare;
- Dacă a intrat în contact cu o persoană depistată pozitiv cu SARS-CoV-2, chiar dacă angajatul nu prezintă simptomatologie specifică;
- Atunci când călătoreşte în alte ţări, în interes profesional sau personal. Anumite ţări impun pentru cetăţenii români prezentarea unui test negativ înainte de a le permite accesul pe teritoriul lor;
- Nu în ultimul rând, testul poate fi făcut în orice situaţie care ridică suspiciuni, nefiind nevoie de prescripţie medicală.
În acest sens, liderii ar trebui să fie preocupați de o serie de aspecte esențiale, dar și de o serie de măsuri pe care le pot lua nu doar pentru a reacționa,pe moment, la șocul sever cu care se confruntă afacerea, ci și pentru a remodela activitatea companiei, la nevoie, și a crea un plan de recuperare. Iar angajaţii, la rândul lor, trebuie să fie conştienţi că participarea la evenimente şi întâlnirile cu grupurile mari de persoane sunt acum mai periculoase ca niciodată şi presupun asumarea unor riscuri, iar prudenţa şi responsabilitatea trebuie să fie cele care îi ghidează la orice pas, indiferent de planurile pe care le au.
Lasă un răspuns